Hungerspelen

Titel: Hungerspelen
Författare: Suzanne Collins
Serie: Hungerspelstrilogin
Del: 1


Hungerspelen handlar om Katniss Everdeen som bor i landet Panem, som ligger på det gamla Nordamerika. I Panem delas landskapen in i distrikt, och det finns 12 stycken. När man bildade Panem fanns det 13 distrikt men då startade ett uppror som till slut förstörde hela distrikt 13. Det är därför man ordnar Hungerspelen varje år, som ett tecken på regimens makt. Hungerspelen går ut på att en dag varje år (Slåtterdagen), lottas en tjej och en kille ut, dessa två ska då med hjälp av en handledare (någon som vunnit Hungerspelen tidigare) få åka till huvudstaden och tränas. Efter träning, intervjuer och m.m skickas de tävlande ut på en arena där deras enda chans att överleva är döda varandra...

Katniss lever tillsammans med hennes mamma och hennes lillasyster Primrose (Prim) i distrikt 12 i det område som kallas Sömmen. De har det svårt ställt, och för att kunna överleva sedan hennes pappa dog är hon, tillsammans med sin kompis Gale, tvungen att tjuvjaga utanför stängslerna till distrikt 12. En del av maten äter Katniss och hennes familj själv, men delar av det säljer de på den svarta marknaden som även kallas Hällen.

På Slåtterdagen är Katniss ganska lugn, det finns tusentals lappar och hon har 20st då hon har tesserats (de har lagt i mer lappar med hennes namn på i utbyte mot att hon för lite säd och olja) och Prim fyller endast 12år så hon har endast en lapp då Katniss vägrar att hon ska tessera. Det namnet som dras upp är Primrose Everdeen. Katniss anmäler sig frivilligt (vilket någon aldrig gör) och killen som ska åka blir Peeta Mellark, en bagarson.

Katniss kommer få kämpa för sin överlevnad på arenan och det blir inte bättre för att Peeta har utalat henne som sin kärlek och att han här varit kär i henne nästan hela sitt liv. Hur ska det gå för Katniss? Och kommer det finnas någon chans att få ut både henne och Peeta levande därifrån?

Jag tycker
att Hungerspelen är en av de bästa böcker jag har läst och att den passar nästan alla! Den pendlar mellan spänning, hopp och förtvivlan. Och ska Katniss komma levande ut därifrån och hur ska det gå med Peeta, "pojken med brödet"...


Citat:
"Pojken med brödet är redan på väg bort från mig. Jag tar hans hand och håller fast, gör mig redo för kamerorna och fruktar den stund när jag slutligen måste släppa taget." 


RSS 2.0